مقاومت در برابر زلزله در سازههای سبک ال اس اف LSF
وقوع زلزلههای اخیر که سبب خرابی و کشته شدن انسانهای بیشماری گشته است، مبین عدمکفایت بخشی از ساختمانها در تحمل نیروهای مخرب زلزله میباشد. ازآنجاییکه روال طراحی و اجرای ساختمانها برای سطوح عملکرد و سطوح لرزهای تعریف و مشخص میشود، لذا نمیتوان ادعا کرد که ساختمانی میتواند ضد زلزله باشد بنابراین اصطلاح ساختمان “مقاوم در برابر زلزلهای با شدت مشخص” توصیف صحیحتری است که باید کوشید تا جایگزین این غلط مصطلح شود.
هدف از ساختوساز مقاوم در برابر زلزله، احداث ساختارهایی است که در طول فعالیت لرزهای بهتر از همتایان معمول خود عمل کرده و بهعبارتدیگر در برابر بزرگترین زلزله با احتمال خاصی که احتمالاً در محل رخ میدهد، مقاومت کنند.
سیستم های سازه پیش ساخته مانند ال اس اف lsf با توجه به کیفیت مناسب و ویژگی های خاصی مانند ضد زلزله بودن را دارند به تدریج در کشورهای جهان استفاده قابل توجهی دارند . تاریخچه آن به سال ۱۹۴۰ باز نمی گردد که در ابتدا زیاد به آن توجه نشد ولی با گذشت زمان و رشد اقتصادی مصالح نیاز به این سازه افزایش یافت . به طوری که در کشورهایی مانند ژاپن ، ایالات متحده ، استرالیا و بسیاری از کشورها سیستم lsf در حال اجرا می باشد.
یکی از مؤلفههای اصلی در تأثیر نیروی زلزله بر ساختمان، جرم ساختمان است، هر چه ساختمان سبکتر ساخته شود، رفتارش در برابر بارهای زلزله مناسبتر میشود. مصالح استفادهشده در ساختمانها علاوه بر سبکی باید انعطافپذیر نیز باشند زیرا در این صورت دارای نقطه شکست بالا بوده و میتوانند در مقابل هرگونه شوک لرزهای مقاومت کنند.قابهای سبک فولادی (Light Steel Frames) سازههایی هستند که به دلیل سبکی و انعطافپذیری، میتوانند بهعنوان سیستمهای مقاوم در برابر زلزله به کار گرفته شوند.
فلسفه مهندسی در این نوع از ساختمان این است که المانهای ضعیف ولی متعدد را جایگزین المانهای قوی ولی کم تعداد کرده اند به همین دلیل در زمان وقوع زلزله حتی اگر بخشی از ساختمان دچار آسیب بشود سایر قسمتها نقص آن را جبران می کنند . ساختمانهای ال اس اف LSF بسیار سبک اند ، برای مقایسه ، وزن ساختمان های ال اس اف LSF یک ششم ساختمانهای بتنی و یک پنجم تا یک چهارم ساختمانهای فلزی است و از آنجایی که یک ساختمان هرچقدر سبکتر باشد نیروی کمتری را نیز جذب می کند بنابراین در زمان وقوع زلزله کمترین آسیب را می بیند.
ثبت ديدگاه