نکات اجرایی سازه‌ ال اس اف LSF

با توجه به اینکه سازه‌های ال اس اف LSF سازه‌های نوینی محسوب می­شوند مجریان این سازه‌ها باید با مطالعه دقیق نقشه‌ها و جزئیات اجرایی و نیز افزایش دانش فنی خود در این حوزه دقت لازم را داشته باشند. در این راستا توجه به نکات زیر در اجرای سازه‌های ال اس اف LSF ضروری به نظر می­رسد:

در اجرای فونداسیون مربوط به سازه‌های ال اس اف لازم است در تراز بودن سطح نهایی بتن، به‌ویژه در محل نصب پنل های دیوار دقت بیشتری بکار رود تا تمام نقاط هم‌تراز بوده و عملیات نصب و تراز نمودن پنل های دیواری به‌آسانی انجام گردد. در غیر این صورت ممکن است در محل‌هایی، زیر رانر پایینی پنل دیوار خالی مانده و مجری مجبور باشد با مصالح پرکننده مناسب مانند گروت ریزی آن را اصلاح نماید.

قبل از اجرای سقف و یا دیوارهای طبقه بالا بایستی دیوارهای طبقه پایین به‌خوبی طبق نقشه‌ها مهاربندی گردند. در صورت عدم رعایت این مورد ممکن است سازه در اثر بارهای حین ساخت و یا عوامل جوی حین ساخت مانند طوفان کج شده و ناشاقولی خود را از دست دهد.

در اتصالات اعضا اصلی سازه‌ای به یکدیگر اقلام اتصال‌دهنده مخصوصی مورد استفاده قرار می­گیرد. این اقلام عموماً جهت مقابله با بارهای جوی مانند زلزله و باد به کار می­رود تا در تأمین انسجام کلی سازه شرکت کند. یکی از کاربردهای این اقلام اتصال، جلوگیری از لغزش و بلند شدن سقف به خاطر بار جانبی زلزله یا مکش حاصل از باد می­باشد. نوع، موقعیت، تعداد پیچ‌های بکار رفته و سایر مشخصات لازم این اتصالات مطابق محاسبات در نقشه‌های اجرایی آورده می­شود.

ال اس اف

 

انجام جوشکاری برای اتصال یا وصله پروفیل‌های LSF ال اس اف مجاز نمی­باشد علی­الخصوص اگر پروفیل‌ها از ورق‌های نازک تولید گردد. فرایند جوشکاری ورق‌های نازک مشکل بوده و ممکن است تحت حرارت جوشکاری ذوب گردد.

طبق محاسبات انجام شده سازه، ممکن است در اتصالات ازجمله اتصالات کناری خرپاها تعداد پیچ‌های موردنیاز بیشتر از ۲ عدد باشد. هرچند عدد پیچ که نقشه الزام کرده است باید اجرا گردد در غیر این صورت با افزایش بارها احتمال گسیختگی عضو از محل آن اتصال وجود دارد.

در مورد دیوارهای غیرباربر باید مهار این دیوارها به سقف با اقلام اتصالی مناسب صورت پذیرد. این اقلام قطعاتی U شکل با سوراخ‌های لوبیایی (چاک شده) هستند که به‌موجب آن خیز سقف باعث انتقال بار آن به دیوار غیرباربر نمی­گردد.

در اجرای تأسیسات باید دقت شود که تمامی اعضا به‌ویژه استادها به‌هیچ‌وجه بریده نگردد. چراکه این استادها هستند که بار را از سقف و طبقات بالاتر به پایین و درنهایت به فونداسیون منتقل می‌کنند. محل عبور تأسیسات از قبل در نقشه‌ها تعیین شده و سوراخ استاندارد آن در فواصل و موقعیت‌های استاندارد تعبیه شده است.

فولاد سرد نورد شده

استفاه از فولادهای ساختمانی که طبق استانداردهای ایران در مبحث پنجم مقررات ملی ساختمان و یا استانداردهای معتبر بین المللی مانند ISO، EN و ASTM مورد پذیرش هستند مجاز شمرده می­‌شوند.

انواع ورق­‌های فولادی مجاز برای استفاده در اعضای­ سردنورد شده عبارتنداز:

  • فولاد سازه­‌ای رده ۲۳۰ تیپ H (S230H)
  • فولاد سازه‌­ای رده ۳۴۰ تیپ H (S340H)
  • فولاد سازه‌­ای رده ۲۳۰ تیپ L (S230L)
  • فولاد سازه‌­ای رده ۳۴۰ تیپ L (S340L)

* فولاد­های تیپ L تنها باید برای لاپه­‌ها و تیرچه­‌ها بکار گرفته شوند.

دامنه­‌ی کاربرد مطالب از مبحث یازده مقررات ملی ساختمان ایران برای اجرای ساختمان به روش LSF به صورت طبقه­‌ای یا دیواری یکپارچه می­‌باشد. در سیستم قاب­‌های سبک فولادی (ال اس اف) می­‌توان از سیستم­ مهار جانبی مانند مهاربند تسمه­‌ای، دیوار برشی فولادی، چوبی یا تخته­‌های سیمانی استفاده نمود. قاب­‌های سبک فولادی صرفا به عنوان سیستم باربر ثقلی، حداکثر تا ۵ طبقه یا ۱۵ متر ارتفاع می­‌باشد. استفاده از سیستم ال اس اف در کلیه پهنه­‌های لرزه­‌خیزی کشور طبق استاندارد ۲۸۰۰ ایران مجاز بوده و تنها سیستم LSF با دیوار برشی از جنس تخته­‌های گچی یا سیمانی به­‌عنوان مهار جانبی برای مناطق لرزه­‌خیزی کم و متوسط مجاز می­‌باشد.